BESTEL MET EEN ACCOUNT EN SPAAR 5% SHOPTEGOED

Our sustainable wardrobe guide

In deze blogpost vertellen we je hoe je bouwt aan jouw duurzame garderobe!

Dat fast fashion niet bijdraagt aan een betere wereld weten we allemaal. Maar hoe bouw je nu eigenlijk aan een duurzame kledingkast waar je jarenlang plezier van hebt? In deze blogpost geven we je een aantal tips and tricks op weg naar langdurig fashion plezier!

Kledingkast uitruimen
Een duurzame kledingkast begint met een schone lei en dus het wegdoen van je minst gedragen items. Maak stapels van KEEP, met items die je veel draagt en je over vijf jaar nog leuk vindt. DOUBT met de twijfelgevallen, bijvoorbeeld minder tijdloze items of met emotionele waarde. En tot slot een GO stapel met alle kledingstukken die je echt niet meer draagt omdat ze niet meer bij de huidige trends passen of niet meer passen. Bekijk al je kleding goed en bedenk wat nu echt je favorieten zijn. En de rest? Verkoop het op sites als Vinted of Marktplaats, doneer het  aan een goed doel of breng het naar een vintagewinkel. Zo krijgen de items waar je ooit veel plezier van hebt gehad een tweede leven.

Duurzame materialen
Bij het aanschaffen van nieuwe kledingstukken voor in je sustainable wardrobe is het erg belangrijk om te weten welke stoffen duurzaam zijn en welke juist vervuilend. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe vervuilend een materiaal is: klimaat, landverbruik, waterverbruik, grondstofverbruik, ecotoxiteit en of het bijdraagt aan de plastic soep. Veel dingen om over na te denken. 

De meest duurzame materialen zijn onder andere tencel (ook wel lyocell), gerecycled katoen en linnen. Tencel wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom tot een zijdezachte vezel. Klinkt misschien niet heel duurzaam, bomen kappen voor kleding. Al het tencel wordt daarentegen geproduceerd met verantwoord bosbeheer (FSC-keurmerk). Gerecycled katoen spreekt redelijk voor zich. Dit materiaal wordt gemaakt van hergebruikte kledingstukken, vermaald tot een nieuwe vezel. Linnen wordt gemaakt van vlas, een gewas dat een stuk minder landoppervlak en water verbruikt als katoen. Het is een erg sterke stof die lang mee gaat.

De minst duurzame materialen zijn wol, zijde en katoen. Hoewel dit natuurlijke materialen zijn gebruiken ze onwijs veel grondstoffen en land ten opzichte van andere materialen. Katoen verbruikt daarnaast ook nog eens super veel chemicaliën om de stof te worden zoals wij die graag dragen. Kies daarom altijd voor de biologische of gerecyclede variant.

Tijdloze items
De basis van je duurzame garderobe zijn tijdloze key-items. Ze hoeven niet perse saai of basic te zijn, een tijdloos item kan ook een uitgesproken print hebben. Belangrijk is dat het een goede pasvorm heeft, het gemaakt is van een materiaal wat lang meegaat en dat de kleur of print bij je past. Kijk naar hoe je dagelijks leven er uit ziet en wat voor kledingstukken je vaak draagt. Werk je veel? Kijk dan naar waar je je prettig in voelt op je werk. Hier spendeer je namelijk een groot deel van je tijd. Je kunt dan beter investeren in een mooie blazer dan in weer een opvallende uitgaanstop. 

Key-items zijn items die je altijd kunt dragen en te combineren zijn met heel veel andere items binnen je garderobe. Bedenk voor je iets koopt hoe vaak je het zult dragen en maak in je hoofd minimaal vijf combinaties met kledingstukken die je al in je garderobe hebt. Lukt dit niet ? Weersta dan de verleiding, er komt vast een item wat beter bij jou en je nieuwe garderobe past! Een ander belangrijk iets om rekening mee te houden is de ‘cost per wear’. De prijs van een item kan je namelijk soms tegenhouden, maar een jurkje van €50 wat je misschien maar twee keer draagt is ineens een stuk duurder dan een jurk van €250 waar je 5 jaar mee doet!

Zorg goed voor je kleding
Wanneer je eindelijk een duurzame garderobe hebt samengesteld is het natuurlijk belangrijk om goed voor je kleding te zorgen zodat je het maximale er uit haalt. Hierbij speelt het wassen een grote rol. Scheid je kleding voor je gaat wassen op kleur en kwetsbare materialen. Was je kleding altijd op een zo laag mogelijke temperatuur en kies voor speciale wasprogramma’s. Vermijd chemische wasmiddelen, wasparfums en wasverzachters, deze tasten namelijk de vezels van je kleding aan. Daarnaast is het gebruik van een droger meestal niet de beste vriend van je kleding. Laat dit het liefste in de lucht drogen, zorgt ook nog eens voor een fris gevoel!

Verzamel eens in de zoveel tijd kleding met een gaatje, scheur of slijtplek en ga langs de kleermaker. Je zult versteld staan hoeveel er gemaakt of vermaakt kan worden. Voor een klein bedrag zijn je oude items weer als nieuw en kun je ze herontdekken. Duurzamer kan bijna niet.

We hopen je hiermee te hebben geïnspireerd om ook te beginnen aan een duurzame garderobe! We helpen je in onze winkel graag met de zoektocht naar duurzame en tijdloze key-pieces. 
Veel succes!

Team MEENT