GRATIS BEZORGING VANAF €70,-

Hoe blijven je wollen items lang mooi?

We krijgen regelmatig de vraag in onze winkel; “hoe houd ik deze trui het langste mooi?”.

Wol heeft vele fijne eigenschappen, het houdt je warm, behoud kleur en ziet er heel rijk uit. Het is een natuurlijk materiaal en bij veel natuurlijke materialen is het zo dat deze wat extra aandacht nodig hebben op het gebied van onderhoud en verzorging.

Tip 1: Was je wollen trui niet te vaak

Wol heeft zelfreinigende eigenschappen en daarom is het niet nodig om dit heel vaak te wassen. Sterker nog, veel wollen truien blijven een stuk langer mooi als je deze minder vaak wast. Dit komt doordat wol een natuurlijke beschermlaag heeft. Deze natuurlijke beschermlaag verdwijnt door het gebruik van hardnekkige wasmiddelen. Het is juist belangrijk dat deze beschermlaag behouden blijft omdat dit ervoor zorgt dat er minder vocht doordringt tot de binnenste vezels, wat de zelfreinigende eigenschappen ondersteund.

Tip 2: Gebruik milde zeep en gebruik een wol-programma

Zodra het wol verwerkt is tot een mooie kledingstuk wordt de natuurlijke beschermlaag niet meer aangemaakt. Gebruik dus altijd een mild reinigingsproduct zodat de wol niet wordt aangetast. Daarnaast is het belangrijk om een wol-programma te gebruiken waarbij niet stevig gecentrifugeerd wordt. Centrifugeren is slecht voor de vezels, daar knapt hij niet van op.

Tip 3: Laat je wollen trui even luchten

Wol beschikt over goede thermische isolatie en kan vocht goed afvoeren, dit geldt ook voor transpiratievocht. Door de krulvorm van de vezels verdampt het vocht gemakkelijk en door de natuurlijke beschermlaag trekt eventuele transpiratie niet in het wol. Als je je wollen trui na het dragen even buiten uithangt (of voor een open raam) zal het vocht gemakkelijk verdampen waardoor je tui lang fris blijft.

Tip 4: Gebruik een kleding spray

Mocht het tóch nodig zijn of vind je het gewoon heel lekker als je trui een lekkere geur heeft, gebruik dan een kleding spray. Vaak zijn deze sprays antibacterieel en hebben ze een kreukherstellend effect. Een nieuw product op de markt is van DFNS. Deze spray heeft een antibacteriële werking en houdt je mooie wollen trui lang fris zonder deze te wassen.

Tip 5: Scheer je wollen trui af en toe

Doordat wol een natuurlijke vezel is gaat het pillen. Hoe puurder de wol, hoe meer het gaat pillen. Ook de duurste cashmere zal eerst gaan pillen. Zodra de eerste losse draadjes eraf worden geschoren blijft je product veel langer mooi. Gebruik hiervoor een scheermesje die hier speciaal voor is gemaakt of een elektrisch scheerapparaatje voor wol.